Thursday, October 16, 2008

Adidas spor ayakkabı giymek !

Bir gün herkes spor ayakkabı giyecek
Son yıllarda ayağımızdan çıkartmadığımız spor ayakkabıların hakimiyeti hâlâ sürüyor
Son yıllarda ayağımızdan çıkartmadığımız spor ayakkabıların hakimiyeti hâlâ sürüyor. Peki bu akım nasıl başladı ve nasıl bir anda yayıldı?...

Spor ayakkabıları neredeyse yaşam tarzı haline geldi. Hatta dünya gençliği arasında spor ayakkabı öyle bir tutku haline geldi ki internette; "Ben spor ayakkabısıyım, spor ayakkabısı benim" sloganlı siteler açıldı. Spor ayakkabılar adına kısa filmler çekildi, klipler yapıldı hatta şenlikler bile düzenlendi!

FABRİKA İŞÇİLERİ İÇİN YAPILDI
Her yıl milyarlarca ciro yapan 'spor ayakkabı' sektörü, yeni bir iş dalının da doğmasına neden oldu: "Spor ayakkabı gurusu." Peki, modadan öte bir anlam taşıyan spor ayakkabıların çıkış noktası ne? Sanayi devriminden sonra fabrikalarda çalışan işçilere sağlam ve rahat ayakkabılar gerekiyordu. Bu ihtiyacın sonucu 20. yy'ın başında lastikten ayakkabılar yapıldı. Çok beğenilen bu ayakkabılar kısa sürede yayıldı. Paris modasının dayattığı topuklu ayakkabıların yerini yere sağlam basan esnek ve rahat lastik tabanlı deri ayakkabılar ve tabanı lastik, üstü bez ayakkabılar aldı.

* Lastik ayakkabılar üretildiktensonra ABD'de tabanı plastik,üstü keten ayakkabı çılgınlığıbaşladı. 'All Star serisi basketbol ayakkabılarının' şimdikimüdavimi Jessica Alba.

* Brad Pitt de birçokları gibi gündelik hayatında spor ayakkabından vaz geçemiyor. Hatta ünlü aktör, küçük kızı Zahara'ya bile spor ayakkabı giydirmeyi tercih ediyor.

* Jessica Alba gibi ünlülerin de yakından takip spor ayakkabı modasında belirli bir trend ya da renk hakimiyeti yok. Önemli olan tek şey, rahatlık!

* Gömlek ve pantalondan oluşan kıyafetini Adidas marka spor ayakkabıyla tamamlayan Deniz Akkaya, ilginç bir tarz yarattı.

* Erkekler arasında büyük bir hızla yayılan spor ayakkabı modasının takipçilerinden biri de Ben Affleck. Erkekler kot pantalonundan takım elbiseye kadar her türlü kıyafetlerini spor ayakkabıyla tamamlamayı tercih ediyor.

* Spor ayakkabıyı sadece sportifve rahatına düşkün isimlerin giydiğini sanıyorsanız yanıldınız! Carmen Electra gibi dünyanın en seksi kadınları bilespor ayakkabı müdavimi...

* Kıyafetleriyle gençlerin en beğendiği isimlerin başında gelen Kenan Doğulu, spor ayakkabıda genelde Adidas ve New Balance'ı tercih ediyor.

* Burak Kut, birçok Hollywood yıldızı gibi takım elbisesinin altına Converse marka spor ayakkabı giymeyi tercih ediyor.

Adidas ' ın Tarihi

Adidas, dünyanın en büyük spor eşyası üreticilerindendir. Adını kurucusu Adolf (Adi) Dassler'den almıştır. Adolf Dassler, 1920'lerde Nürnberg yakınlarındaki Herzogenaurach şehrinde daha sonra Puma AG'nın kurucusu olan ortağı ve kardeşi Rudolph Dassler ile ayakkabı üretmeye başlamıştır. Marka adını 18 Ağustos 1949'da adidas AG olarak tescil ettirir. 2005 yılında 3,1 milyar Euro'ya İngiliz rakibi Reebok'ı satın alır. 2006 yılı içinde NBA ile resmî forma ve aksesuar üretimi için anlaşma imzalar. Şirketin ürettiği malzemelerde genelde, aynı renkte üç paralel çizgi kullanılır. Bu motif, şirket logolarında da vardır. Adidas parfüm ve kişisel bakım ürünleri Coty, Inc. tarafından lisansla üretilmektedir.